Banka mi ukrala 5.000 franaka

Bivša predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović priprema se da tuži Hipo Alpe Adrija banku, koja joj je, kako tvrdi, na ime otplate stambenog kredita vezanog za švajcarski franak za tri godine nezakonito uzela oko 5.000 franaka!

Naime, kada je Bajalovićeva podigla kredit, ugovorena kamata je iznosila šestomesečni libor uvećan za maržu od 5,2 odsto. Međutim, kada je krajem 2008. godine libor pao za dva odsto, banka je podigla maržu za isti iznos, tako da je ukupna kamata umesto da padne ostala ista.

– Banka je ovu maržu podigla suprotno ugovoru, tako da su mi na mesečnom nivou nezakonito naplaćivali 150 franaka više. Sudski veštak je izračunao da mi je do kraja prošle godine, kada je zbog novog zakona banka vratila maržu na prvobitno ugovoren nivo, nezakonito naplaćeno između 4.500 i 5.000 franaka više na ime kamate – izjavila je Bajalovićeva za „Alo!“. Ona ističe da je od početka 2009. godine, kada je „švajcarac“ počeo da raste u odnosu na dinar, pokušavala da kredit prebaci u evre, ali da joj banka to nije omogućila. Kada je konačno uvidela da je banka „potkrada“, Bajalovićeva je, kako kaže, više puta banci pisala predstavke.

– Međutim, nikakvo objašnjenje od njih nisam dobila, osim što su zbog novog zakona morali da vrate maržu na ugovoreni nivo. Prema Zakonu o obligacionim odnosima, banka je u obavezi da nezakonito naplaćenu kamatu nadaknodi, i to sa zateznom kamatom. Zbog toga sam već podnela zahtev za medijaciju NBS-u, a ako to ne uspe, podneću tužbu sudu protiv Hipo Alpe banke, kako bi povratila svoj novac – najavila je Bajalovićeva.

Dejan Gavrilović iz udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“ upozorava da je Bajalovićeva tek jedna od oko 5.000 građana koje je Hipo Alpe banka oštetila podizanjem marže.

 

Hipo banka: Veće marže zbog državnog rizika

U Hipo banci objašnjavaju da su marže podigli zbog porasta „državnog rizika“.

– Tokom 2008. godine, kada je nastupio i period eskalacije svetske ekonomske krize, vrednost šestomesečnog libora je snižena za 2,96 odsto, dok je u isto vreme pokazatelj rizičnosti države petostruko porastao. U skladu sa ovako velikih rizikom, okolnostima koje donosi svetska ekonomska kriza… banka je bila prinuđena da koriguje uslove poslovanja, odnosno kamatne stope na dugoročne pozajmice prilagodi trenutnim tržišnim okolnostima. O svim promenama, u skladu sa važećim propisima i procedurama Hipo Alpe Adrija banke su obavešteni svi klijenti na čije ugovore su se promene odnosile, kao i nadležne institucije – kažu u toj banci ističući da su u skladu sa novim Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga smanjili inicijalno ugovorene marže na kredite u otplati. Ova banka, međutim, nije odgovorila namerava li da obešteti klijente koje je samoinicijativnim povećavanjem marži na stambene kredite oštetila za više hiljada švajcarskih franaka.

 

Izvor: Alo, 8.3.2012