Banka od štediše uzela 600.000 dinara

Emiliji S, trgovcu iz Beograda NLB banka je sa štedne knjižice skinula 600.000 dinara da bi izmirila zaostale rate svojih dužnika.

 

Izvor: Blic, 7.6.2012.

 

Iako je lane Prvi osnovni sud naložio da joj se na knjižicu vrati oko milion dinara, NLB banka to nije učinila.

– NLB banka je od 2004. do 2007. godine skidala sa moje štedne knjižice sredstva da bi izmirila zaostale rate svojih dužnika, kojima je odobravala potrošačke kredite između ostalog i za moju radnju. Međutim u tim ugovorima se nigde nisam spominjala kao fizičko lice – objašnjava Emilija S. razlog zbog koga je u dugogodišnjem sporu sa NLB bankom.

Kada sa nadležnima u banci nije uspela da se dogovori da joj neosnovano skinuta sredstva budu vraćena na štednu knjižicu, Emilija se obratila Centru za zaštitu korisnika pri NBS.

– Od tog trenutka u NLB banci su prestali da mi skidaju pare sa štednje, a od Centra za zaštitu korisnika sam dobila predlog da se javim sudu – kaže ova vlasnica samostalne trgovinske radnje.

Ona dodaje da ni posle mnogobrojnih obraćanja nadležnima, ni na adresi NLB banke, kao ni Narodne banke Srbije nije dobila konkretan odgovor zašto joj je sa štedne knjižice uzeto oko 600.000 dinara.

Sudski postupak je, prema njenim rečima trajao od 2008. jer je NLB u više navrata ulagala argumente koje je sud odbacivao kao nerelevantne.

-Nakon nalaza sudskog veštaka i svih odgovarajućih dokaza, Prvi osnovni sud u Beogradu je aprila prošle godine doneo presudu po kojoj je NLB dužna da mi bez zatezne kamate i bez sudskih troškova,isplati 990 000 dinara – objašnjava ona.

U NLB banci međutim kažu za “Blic” da ovaj predmetni postupak nije pravosnažno okončan i da je protiv prvostepene presude banka uložila žalbu iz svih razloga koje predviđa Zakon o parničnom postupku.

– Po okončanju predmetnog postupka, banka će, ukoliko bude usvojen tužbeni zahtev klijenta, u svemu izvršiti pravosnažnu sudsku presudu – poručuju iz NLB
banke.

Međutim nisu dali odgovor na pitanje kako je uopšte moguće da banka skida novac sa štedne knjižice klijenta za isplatu zaostalih dugovanja.

Kasni u plaćanju komunalija

U svakom slučaju, ovoj klijentkinji je kako i sama tvrdi, zbog odugovlačenja sudskog spora načinjena šteta po ovom osnovu iz dana u dan veća.

– Sve dalje zadržavanje mojih sredstava kod banke koje ne mogu da koristim stvara mi veliku štetu jer sam u docnji sa plaćanjem komunalija i svih zdravstvenih obaveza – kaže naša sagovornica.