Banke gube na Sudu!

U Srbiji je 720 građana tužilo banke zbog takozvanih neodredivih kamatnih stopa. Sud je poništio tri ugovora o kreditiranju, a klijentima je vraćen novac.

Za sud je jasno da su klijenti bili u neravnopravnom položaju kada su ugovarali kredite, naročito jer su kamatne stope banke mogle da menjaju kako im se prohte. Osnov za ovakve presude je Zakon o obligacionim odnosima.

A kako su prošli građani koji su uzeli stambene kredite u francima, svedoči primer Marka Vasića iz Beograda. On je jedan od 22.000 ljudi koji u Srbiji otplaćuju ovaj zajam. Kada je 2008. uzeo kredit od 115.000 franaka da kupi stan, tada je to iznosilo 75.000 evra. Danas, posle šest godina otplaćivanja kredita, glavnica mu je 110.400 franaka, odnosno 92.000 evra. Banku je tužio jer mu je nezakonito povećala kamatnu stopu sa 3,9 na 6,9 odsto.

– U početku za ratu sam izdvajao 350 evra da bi narasla na 550. Banka me je zbog nezakonitog povećanja rata oštetila za 680.000 dinara, a sa kamatom to iznosi preko milion – ističe za “Blic” Vasić. Uprkos pravosnažnoj presudi, banka ga je pozivala na vansudsko poravnanje na koje, izričit je, neće pristati. Tražiće poništenje celokupnog kreditnog ugovora.

Od samog početka od kada su 2007. ovi krediti počeli da se odobravaju kod nas, dešavale su se i apsurdne situacije, da klijent bude odbijen za kredit u evrima, a da mu se odobri kredit u švajcarcima ili da čak prvu ratu ne plati kako je ugovoreno.

– Glavni problem je što korisnici i posle sedam-osam godina redovne otplate u evrima duguju više nego kada su kredit podigli, jer je švajcarac duplo ojačao u odnosu na početni period. Na sve to banke su građane neopravdano i nezakonito opterećivale povećanjem kamata, pa su im rate rasle bez ikakvog osnova i logike – ističe Dejan Gavrilović iz Organizacije potrošača “Efektiva”.

Na Kipru za dve nedelje biće održan evropski skup posvećen prevarenim građanima koji su uzeli stambeni kredite u francima, a na kome će biti i predstavnik Srbije, saznaje “Blic”.

Udruženja i advokate iz Poljske, Mađarske, Rumunije, Islanda, Hrvatske, BiH, Kipra, Crne Gore, Srbije 1. i 2. decembra, na tom Sredozemnom ostrvu povezaće zajednička tema – krediti u švajcarskim francima, ko je šta i koliko ostvario u zaštiti korisnika tih zajmova i šta je dalje činiti.

Preporuka

U Srbiji je pre godinu i po dana NBS donela preporuku bankama da građanima vrate novac od nezakonitog povećanja kamata za stambene kredite u francima, kao i da omoguće olakšice u otplati tri godine.

Izvor: Blic, 18.11.2014.