Banke nam otele 120 miliona evra

Građani godinama potkradani tako što su im krediti obračunavani po nižem deviznom kursu, a rate naplaćivane po višem kursu.

Banke u Srbiji otele su na perfidan način klijentima najmanje 120 miliona evra u poslednjih 6 godina, pokazuju podaci Udruženja bankarskih klijenata Efektiva. Naime, banke su građane nezakonito pelješile tako što su im kredite obračunavale po nižem deviznom kursu, a rate naplaćivale po višem, i tako dodatno zarađivale na razlici.

Kako tvrde u “Efektivi”, od 2007. između 60 i 70 odsto odobrenih kredita banke su naplatile manipulišući kursom i visinom kamate.

U najvećem broju slučajeva bankari su pri otplati kredita obračunavali prodajni, tzv. gornji kurs, iako su novac pozajmile po nižem, kupovnom ili srednjem kursu. Da stvar po klijente bude gora, banke u obzir nisu uzimale prodajni kurs NBS, već su ga samovoljno određivale, pa je razlika između dva obračunata kursa bila još drastičnija.

U međuvremenu, tim povodom donete su i sudske presude protiv banaka koje su imale takvu praksu, ali je zasad neizvesno da li će klijentima biti vraćen novac uzet na takav način.

U “Efektivi” objašnjavaju da je većina banaka u prošlosti manipulisale kursom. Prema njihovim rečima, od stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga banke su obavezne  da i izdavanje i naplatu kredita obračunavaju po srednjem kursu NBS-a.

– To, međutim, ništa ne olakšava onima koji su uzeli kredite pre donošenja Zakona. Ipak, nezavisno od toga, banke to nisu smele da rade po Zakonu o obligacionim odnosima, koji je usvojen mnogo ranije. Prema našim procenama, za šest godina banke su samo na manipulisanju kursom i kamatama na stambenim kreditima u švajcarskim francima prisvojile između 60 i 70 miliona evra, a bar još toliko i na ostale kredite.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić ocenjuje manipulisanje kursom kao nekorektno.

– Banke treba da zarađuju na kamati, a ne na kursnim razlikama.

– Gotovo da ne postoji banka u Srbiji koja se nije koristila manipulacijama kursom za odobravanje i naplatu kredita. Banke bi trebale da imaju u vidu da gubitak klijenta nije njihov dobitak, pa bi tako morale da se ponašaju – kaže Hasan Hanić, profesor Bankarske akademije.

 

Izvor: Informer, 17.04.2013.