Banke nude duži rok za kredite u švajcarskim francima

Razgovori o konkretnim rešenjima za korisnike stambenih kredita u švajcarskim  francima tek predstoje. Nekoliko rešenja je u opticaju, a jedno je, kako „Blic“
saznaje, veoma izgledno – produženje roka otplate i promena strukture rate koja se odnosi na glavnicu i kamatu.

Tim povodom, Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, juče je imao razgovor s Jorgovankom Tabaković, guvernerkom Narodne banke Srbije.

– Tražimo rešenje koje će biti prihvatiljivo i za banke i za klijente – ističe Dugalić za „Blic“.

Očekuje se da će predlog rešenja biti ponuđen za desetak dana. Kako je najavila Slavica Kovačević, rukovodilac Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, bankarski sektor pokušava da nađe najprihvatljivije rešenje za problem vraćanja kredita izazvan kursnim razlikama.

– Razmišlja se i da rešenje bude sveobuhvatno i da, sem kredita nominovanih u švajcarskim francima, budu obuhvaćeni i krediti u evrima. Način na koji će biti
rešen problem otplate stambenih kredita biće tražen zajedno s Narodnom bankom Srbije i Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita – kaže Slavica Kovačević.

Vladimir Čupić, predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija banke, za „Blic“ kaže da je nekoliko predloga u opticaju.

– Najrealniji je produžetak perioda otplate, ali i da se krediti iz franaka prebace u evre, uz trošak konverzije valuta koji bi podnele same banke – ukazuje Čupić.

U svakom slučaju, razgovori tek predstoje. Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih korisnika „Efektiva“ kaže da je jedna od ideja i da se raskinu ugovori.

– Ovih dana podnećemo kolektivnu tužbu kojom želimo da dokažemo su krediti u francima imali nepoštenu ugovornu odredbu kada je reč o indeksiranju u toj valuti – najavljuje Gavrilović.

 

Izvor: Blic, 17.1.2012.