Ispovesti na adresu Guvernera

Na mejl adresu Guvernera NBS smo prosledeili neke od ispovesti koje dobijamo od korisnika CHF kredita, u nameri da joj jasnije ukažemo na suštinu problema, kao i da on ne može biti rešen prostim produženjem roka otplate ili grejs periodom.

 

Poštovana gospođo Tabaković,

 

Nakon višednevnog bombardovanja raznim “rešenjima” koja dolaze iz pera bankarski orijentisanih novinara, koja ovih dana možemo videti po medijima, a koja podrazumevaju produženje roka otplate, grejs period na godinu ili dve, a koji samo kratkotrajno, ili nikako, rešavaju problem CHF kredita, ili vode ka zaduživanju narednih generacija porodica dužnika, u nastavku Vam šaljemo neke od ispovesti koje stižu na mejl Udruženja a koja će Vam pokazati stepen problema sa kojim se suočavamo.
Želimo da Vam napomenemo da ogromna većina ovih ljudi veliku nadu polaže isključivo u Vas, pa se nadamo da ćete istrajati u nalaženju optimalnog rešenja za korisnike ovih kredita.
Imate našu punu podršku u nameri da se ovaj problem reši na temelju jednakosti uzajamnih davanja, što podrazumeva da glavnica kredita ne može biti veća od uzetog kredita, već obrnuto.
Ispovesti su u nastavku:
1. Moj suprug je uzeo  stambeni kredit na 30 godina u svajc.francima u decembru 2007 godine. Odobreno je 46.000 franaka. Sada posle  5 godina smo duzni 45.200   chf. Sto je besmisleno… a da ne pricam da smo duzniji 12.000 evra vise nego pre  5 godina…sto je totalno besmisleno, zbog kursne razlike. Mi stan niti mozemo prodati , jer ostajemo  duzni banci za 12.000 evra. Sitaucija je bezilazna. Placas ratu, a ne vracas nista od duga koji si uzeo.
2. Porodica mi je u velikom problemu jer smo 2007 godine uzeli kredit u svajcarcima i to  31 900.Imali smo neredovne uplate a razlog je sto neradimo ni ja a ni supruga na kojoj je kredit a uz to imamo 2 studenta. Kredit je raskinut u 10 mesecu 2010 godine i sada nam banka javlja da nam je dug oko 36000 franaka i da ce se zakazati aukcijska prodaja nekretnine koja nece podmiriti celokupan kredit. Ne zelim da se pravdam ali zaista nismo omali mogucnosti da uredno uplacujemo rate kredita  ali smo jedan dobar deo platili koji se ne vidi vec smo napravili veci dug prema banci i nacionalnoj koorporaciji. Ne znam sta ce biti i kako se resava ostatak duga posle prodaje nekretnine ? Dali smo supruga i ja zaduzili 3 generacije za vracanje duga? Molim vas za pomoc. Napravili smo od jedne uzorne porodice totalno rasulo sa kreditom .Molim vas za savet, molim vas za pomoc na bilo koji nacin.
3. Uzela sam stambeni kredit 2008.u iznosu od CHF 82.000 (tada EUR 50.000)  na 25 godina, kamata 3.95%. Rata mi se za pet godina povecala sa RSD 19.000 na RSD 40.000. Na neogranicen broj mojih e-mailova i telefonskih poziva direktora raznih odeljenja da mi se pomogne i smanji ili otpise kamata (do sada sam platila oko CHF 15.000 samo kamate), i dalje mi niko nista nije konkretno nije odgovorio. Uglavnom izbegavaju razgovor o tome i objasnjavaju mi da ne mogu nista da urade zbog krize. Jos veci problem je i to sto je stan koji sam kupila iz kredita, prodat jos pet puta i u sudskom je sporu, tako da se verovatno nikada necu ni useliti u taj stan, a i dalje zivim privatno.