Dopis Udruženja Efektiva dnevnom listu "Blic"

Pročitajte dopis koji je Udruženje Efektiva 1. oktobra uputilo dnevnom listu “Blic”, povodom članka objavljenog dana 28.09.2011. na internet izdanju tih novina, pod nazivom “Šta uraditi sa kreditom u švajcarcima”.

Poštovana redakcijo,

Obraćamo vam se povodom teksta koji je u vašim novinama, na internet izdanju, izašao dana 28.09.2011. U tom članku se prenosi savet portala Kamatica o tome šta treba uraditi sa kreditom u „švajcarcima“.

Smatramo da je takav savet apsolutno pogrešan i daleko od realnosti. Zašto? Prvi razlog je što su gradjani, bar po našim dosadašnjim saznanjima uglavnom tu vrstu kredita uzimali za rešavanje stambenih pitanja, što znači da su mnogo veći iznosi u igri i na mnogo duže rokove. Savet je u skladu sa primerom koji je dat, ali u totalnoj suprotnosti u situaciji kada imate nekog ko je uzeo kredit od 75.000 chf, plaćao ga 3 god i sada mu je ostatak duga 70.000chf. U trenutku podizanja kredita rata je bila 370chf ili oko 19.000 rsd. Trenutno je, nakon skoka vrednosti „švajcarca“ kao i podizanja marže od strane banke (iako je Libor pao skoro na 0) 408 chf ili oko 34.000 rsd.

U praksi ćete naći daleko više ovakvih primera od navedenog u članku, za koji mislimo da je napravljen ili u neznanju ili se namerno plasira kako bi se gradjani, korisnici kredita u CHF, doveli u zabludu da je ovakav način rešavanja problema u njihovu korist. Negativne komentare tim povodom ste i sami mogli da vidite na internet izdanju tog članka, a pouzdano znamo da još nekoliko saveta, u kojima se pominje i ime našeg Udruženja, niste hteli da pustite. Verujemo da nije bilo zlonamerno, već samo u svrhu sprečavanja komercijalizacije, mada se u samom članku jasno spominje ko je autor analize.

Pitamo, kako će predloženi model pomoći klijentu banke sa ovakvim kreditom? Da li će mu umanjenje rate od par hiljada dinara rešiti problem zauvek, ili možda čak i za tih dve godine produžetka otplate? Zašto u toj analizi nijednom rečenicom nije napomenuto da svako produženje roka otplate podrazumeva povećanje ukupne kamate koju klijent plaća? Zašto se u tekstu prejudicira kretanje kursa „švajcarca“ u narednom periodu?

Verujemo u vašu objektivnost, nepristrasnost i nezavisnost, pa zato i reagujemo, kako bi se davanje pogrešnih ili bar nedovoljno argumentovanih saveta, prognoza i analiza izbegle u budućnosti. Smatramo, i znamo, a verujemo da i vi znate, da korisnici CHF kredita već imaju dovoljno problema, te da im ishitreni saveti mogu prouzrokovati dodatnu muku u budućnosti. Udruženje Bankarskih Klijenata Efektiva se rukovodi isključivo interesima članstva i u narednom periodu će nastaviti da im pomaže i daje prave savete u vezane za bankarske aktivnosti ili rešavanja problema.

Naš predlog je delimično utemeljen na predlogu Guvernera Šoškića, i traži fiksiranje kursa na 75 din (bar na odredjeni period, kako je rekao), prebacivanje viška na neotplaćene rate, vraćanje marži banaka na početni nivo i vraćanje novca naplaćenog po osnovu povećanja marži, ili njegovo prebacivanje na neotplaćene rate. Predlog takodje ima podršku većine korisnika kredita u CHF, o čemu svedoče stalni kontakti koje imamo sa našim članovima, razne prepiske na socijalnim mrežama itd.

Podrška koju dobijamo svakog dana je sve veća, uključujući i onu koju smo dobili na sastanku koji smo imali sa predstavnicima NBS u Četvrtak 29.09.2011, na kom smo predstavili svoje ciljeve i razloge postojanja.

Nadamo se da će vaša novinarska, iskrena potraga za istinom i objektivnošću dovesti do toga da ovaj tekst objavite u nekom od narednih izdanja, kao neku vrstu demantija većine navedenog u pomenutom članku, pogotovo što mi ne iznosimo nikakve fraze, procene ni razmišljanja već samo činjenice pretočene u suve brojke. Sve i da to ne uradite, to će nas učvrstiti u stavu da smo jedini koji se zalažu za iskrenu pomoć korisnicima bankarskih uluga, a vremenom će, uz podršku koju imamo, i naši stavovi doći do one većine kojoj su potrebni.