Dužnicima moratorijum na kredite

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva zatražilo je od banaka da ponude šestomesečni moratorijum na otplatu kredita građanima sa područja zahvaćenih poplavama.

“Ova olakšica će i bankama omogućiti održavanje kredita kroz adekvatno obezbeđenje, jer je znatan deo objekata koji je uništen ili oštećen u poplavama i obezbeđenje banci za urednost vraćanja kredita”, saopštila je Efektiva.

Predloženo je i da banke klijentima vrate novac koji su naplatile povećavanjem redovne kamate tokom otplate kredita, kako bi građani na taj način mogli da saniraju štete.

Efektiva smatra da bi Narodna banka Srbije trebalo da makar kratkoročno izmeni regulativu kojom bi se bankama omogućilo da lakše i efikasnije obezbede olakšice klijentima.

AIK banka: Bez otplate šest meseci

AIK banka je omogućila klijentima koji imaju prebivalište i imovinu na područjima ugroženim poplavama opciju moratorijuma na njihova kreditna zaduženja u narednih šest meseci, bez pripisivanja kamate za taj period.

Kako je danas saopšteno iz AIK banke, klijent koji se opredeli za moratorijum na svoje zaduženje neće imati obavezu da plaća dospele mesečne rate na podignute gotovinske, potrošačke, auto i stambene kredite, kao i kredite za poljoprivredna gazdinstva u narednih šest meseci, bez obračuna kamate za navedeni period.

Uz to, na šest meseci su odloženi i obračuni rata po kreditnim karticama, dospeća dozvoljenog minusa po tekućem računu i/ili kamate po dozvoljenom prekoračenju, dodaje se u saopštenju.

Erste odobrila moratorijum od pola godine

Klijentima Erste Banke sa poplavama ugroženih područja biće odobren šestomesečni moratorijum na otplatu kredita, tokom kojeg klijent neće plaćati ni glavnicu ni kamatu, niti će se kamata tokom tog perioda obračunavati.

Kako se navodi u saopštenju, Erste Banka je definisala program olakšica u otplati kredita za klijente te banke iz područja ugroženih poplavama i onih koji su zaposleni kod poslodavca, koji je zbog nedavnih elementarnih nepogoda obustavio proizvodnju ili poslovnu aktivnost.

Moratorijum će se primenjivati na stambene, gotovinske, kredite za refinansiranje, potrošačke, auto kredite, kredite odobrene na prodajnom mestu (brze kredite), i druge kredite za stanovništvo.

Klijentima iz ugroženih područja koji koriste kreditne kartice biće ponuđeno da dug refinansiraju gotovinskim kreditom bez naknade za odobrenje i sa šestomesečnim moratorijumom tokom kojeg se neće plaćati ni glavnica ni kamata, niti će se kamata tokom tog perioda obračunavati.

Klijentima iz ugroženih područja kojima dozvoljeno prekoračenje ističe do 30. novembra biće odobreno novo prekoračenje, bez naknade i bez obzira na to da li će ispunjavati važeće uslove za odobrenje.

Klijentima sa ugroženih područja koji imaju oročene depozite u Erste Banci biće omogućeno da depozit podignu prevremeno, uz priznavanje kamate za dostignutu ročnost.

Klijenti te banke sa ugroženih područja će moći da zahtev za dobijanje olakšica popune i podnesu u bilo kojoj filijali Erste Banke, a tačan datum početka prijema zahteva će biti objavljen na sajtu banke.

 

Izvor: Beta, Tanjug, 28.5.2014.