EUROBANKA duguje a otima!

Eurobanka (EFG) je krenula u ofanzivu sa namerom da od korisnika kredita, koji joj “duguju” nekoliko rata, na svaki mogući način isti dug i naplati, pritom prelazeći preko činjenice da banka nekim svojim korisnicima duguje ne mali novac na ime povećavanja kamate.

Takav je slučaj sa Mirjanom Uzelac iz Novog Sada koja trenutno, po evidenciji banke, duguje oko 800 chf za neizmirene rate. U isto vreme, banka Mirjani po prvostepenoj presudi koju je Mirjana nedavno dobila u svoju korist, duguje 1.964 chf na ime nezakonitog povećanja kamate, 56.119 dinara na ime naplate kredita po prodajnom kursu (isplaćen po srednjem) i još 1.865 chf na ime razlike u otplati glavnice kredita. Dakle, banka nesumnjivo klijentu duguje nešto više od 4.000 chf, bez zateznih kamata.

Ipak, to Eurobanku ne sprečava da od klijenta (takvih slučajeva je na stotine samo u ovoj banci) potražuje zapravo nepostojeći dug, s obzirom da banka duguje više Mirjani nego ona njoj. U tu svrhu, banka je Mirjani, koja je samohrana majka devetogodišnjeg deteta, blokirala CELU platu, NE OSTAVLJAJUĆI JOJ NI DINARA na računu, i to nakon poziva poslodavcu koji je banku obavestio da je njena plata već blokirana više od 2/3. Banka je odlučna da ni ono preostalog novca samohranoj majci ne ostavi za život!

Dokle ide bankarska pohlepa, jasno se vidi iz ovog primera. Pa, iako se radi o chf kreditu, gde je rata povećana skoro 2,5 puta u odnosu na period podizanja kredita, gde Eurobanka nikakve pogodnosti nije ponudila svojim korisnicima, uporna je i istrajna u nameri da od svog korisnika izvuče i poslednji dinar, ne mareći za to da li će čitave porodice imati za život, za hranu, račune, osnovne potrebe…

Eurobanka je jedina banka koja je ugovarala sve moguće nezakonitosti u cilju sticanja bez osnova, povećavanje kamate, isplatu po nižem a naplatu po višem kursu, nezakonitu zateznu kamatu od 36,5% godišnje, proviziju za obradu, praćenje i prevremenu otplatu kredita. Eurobanka je početkom prošle godine ponovo pokrala svoje korisnike zadužene u chf, tako šte je obračunavala vrednost Libora kao 0 (nula) dok je on bio negativan, čime je oštetila svoje klijente, pa tek na reakciju UBK Efektiva, izvršila povraćaj nezakonito naplaćenog novca (više na ovom linku: https://efektiva.rs/aktuelnosti-efektiva/aktuelnosti-krediti/u-eurobanci-je-libor-veci/). Iz istog razloga, protiv ove banke smo nakon toga podneli prijavu NBS-u i zatražili oduzimanje licence za rad, što je predviđeno Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Na žalost, banke kao što je ova koriste neprimenjivanje zakona od strane nadležnih organa pa rade to što rade.

Kažemo da je dosta bilo pljačke i nezakonitog ponašanja Eurobanke, koja na račun građana Srbije sponzoriše učesnika Lige šampiona u fudbalu! Pozivamo sve korisnike ove banke da nam se jave radi podnošenja tužbi iz gore nabrojanih razloga. Pouzdano znamo da im je veliki broj pokrenutih sporova trn u oku, pa hajde da taj broj dodatno uvećamo, sve dok se ne urazume. Samo u ovom sporu Eurbanka će imati oko 100.000 dinara sudskih troškova, plus novac koji mora da vrati sa zateznom kamatom!

Spremamo matricu za krivične prijave zbog prošlogodišnje krađe na Liboru, kao i zbog nezakonitog povećavanja kamate od 2008. na ovamo, protiv rukovodioca banke i direktora pravne službe. Spremamo i nove proteste, ovog puta radikalnije, ispred centrale ove banke u centru Beograda.

Pozivamo sve naše članove, pratioce i simpatizere, na bojkot ove banke, gašenje računa, podizanje štednje, refinansiranje kredita u drugoj banci, sve što je moguće uraditi kako bi se ovoj banci maksimalno smanjio profit!

Deo presude Mirjane Uzelac:

MU1 MU2