Eurobanka izgubila parnicu od 74 miliona dinara!

Ukoliko Apelacioni sud potvrdi presudu, Eurobanka EFG moraće po nalogu suda da isplati više od 74 miliona dinara preduzeću „2M ambalaža, Savić Slobodan i dr“

 

Zbog kredita koje su uzeli od ove banke, vlasnici preduzeća i njihove porodice dovedene su do prosjačkog štapa. Dragoslav Bogosavljević, jedan od trojice tužitelja, objašnjava da se ortačko društvo čiji su osnivači bili i Slobodan Savić i Nebojša Milenković, bavilo kartonažom. Od Eurobanke EFG 2007. i 2008. firma je podigla nekoliko kredita za opremu.

– Više od dve godine te kredite otplaćivali smo bez problema. A onda je 2009. došlo do kašnjenja, zbog čega je banka blokirala račun preduzeća. U junu smo zaključili ugovor o refinansiranju od 190.000 evra. Banci su date dve blanko menice, zaloga na mašine… Stavio sam hipoteku na porodičnu kuću – kaže Dragoslav.

– I umesto da nam banka odblokira račun na osnovu refinansiranja, kako je ugovorom i predviđeno, ona je stavila blokadu na celokupni iznos kredita. Pustila je menice, prodala moju kuću… Firma je otišla u stečaj jer zbog blokade nije mogla da radi.

 

Kuća prodata ispod cene
Dragoslav Bogosavljević je sa suprugom i dvoje dece jedno vreme morao da živi privatno. Njegov dom prodat je za 165.000 evra. Veštačenjem na sudu utvrđeno je da je to znatno ispod cene na tržištu, pa će banka zato morati da mu nadoknadi pozamašnu razliku od 31 milion dinara. Presudom Višeg suda u Jagodini banci je naloženo da dvojici ortaka na ime materijalne štete isplati i iznos od 43,5 miliona dinara.

 

Izvor: Blic, 06.04.2014.