Franak čeka izlaz

Veliki problem otplate kredita u švajcarskim francima, kako je najavila Narodna banka Srbije, trebalo bi da bude rešen u narednih deset dana. Banke već dva meseca razmatraju modele za klijente zadužene u švajcarskoj valuti, koji teško otplaćuju rate.

Pet banaka koje su odobrile najviše zajmova u nekada popularnim “švajcarcima”, kako saznajemo trebalo bi da ponude mogućnost da se produži rok otplate do deset godina i tako smanje mesečne obaveze. Ova mogućnost, s druge strane nije povoljno rešenje za građane, jer im se smanjuju rate, ali zbog produžetka roka otplate povećava se ukupna vrednost stambenog kredita, koja inače nije mala.

Druga varijanta za korisnike stambenih kredita u švajcarskim francima, koja se razmatra, jeste da se ceo odobreni zajam vrati na nulti nivo i da se nastali trošak zbog rasta švajcarca podeli na klijente i banke. U ovom slučaju bankari bi umanjili za utvrđeni iznos otplatu kredita, a kurs bi se fiksirao na određeni nivo za buduće rate. Ova mogućnost je slična mađarskom modelu, a Narodna banka bi trebalo da ponudi rok na koji bi kurs bio “zaleđen”.

Na praktičnom primeru to izgleda ovako – ukoliko je prva rata u momentu zaduženja iznosila 28.000 dinara, a trenutno je dogurala do 58.000 dinara, dužnik bi vraćao 43.000 dinara mesečno. Dinarski iznos prve rate uvećao bi se za polovinu razlike sadašnje vrednosti mesečne obaveze. Druga polovina razlike išla bi na teret banke.

Građani koji su se zadužili pre pet godina uzeli su kredit po kursu od 55 dinara za franak. Evro je tada vredeo 87 dinara. Danas je švajcarac 94, a evro oko 113 dinara. Građanin koji je 2007. uzeo zajam od 100.000 franaka ili tadašnjih 63.000 evra, sada otplaćuje 87.000 franaka, ali je u evropskoj valuti zadužen čak 72.000.

Ako bi se primenio bilo koji od ova dva modela, to je rešenje, kako kažu ekonomisti na kratak rok, jer su stambeni krediti u švajcarskim francima uzeti na period od 20 do 30 godina. To je isuviše dugačak rok da bi se moglo predvideti kretanje kursa švajcarca. On je trenutno fiksiran, ali pitanje do kada će se tu i zadržati.

JOŠ SKUPLjE BANKARI u ovom trenutku smatraju da nije vreme za prebacivanje stambenih kredita iz švajcarskih franaka u evre,jer su kamate u evropskoj valuti i kurs visoki. Kada se refinansira stambeni zajam praktično se uzima novi sa svim pratećim troškovima koji nisu mali.

 

Izvor: Novosti, 7.1.2012.