Tuže banke zbog kredita u francima

Početkom 2013. podnećemo kolektivnu tužbu protiv banaka kako bismo utvrdili du su građani koji su se zadužili u francima dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na banku, najavljuju za Blic u Udruženju Efektiva.

Dejan Gavrilović iz Efektive kaže da bi uspeh u tom sporu bio samo uvod i odskočna daska svim korisnicima kredita u francima koji žele da podnesu pojedinačnu tužbu protiv banke. Kako navodi, najveći problem je to što su se građani zaduživali kada je jedan franak iznosio 55 a evro 87 dinara, a danas za franak treba oko 94 a za evro 113 dinara.

– Sada imamo situaciju da je pre pet godina 100.000 franaka iznosilo oko 63.000 evra. Posle pet godina otplate, taj kredit je spao na 87.000 franaka, što je danas 72.000 evra. Paradoks je to što oni danas duguju skoro 10.000 evra više nego što su uzeli, a plačaju kredit 5 godina-kaže Gavrilović i dodaje da je i po Zakonu o obligacionim odnosima jasno da su ti krediti doveli do nejednakosti uzajamnih davanja ugovornih strana.

Na to se Blicu požalio i Miodrag Vlašić iz Novog Sada, koji je uzeo stambeni kredit u francima 2007.

– Rata nam je tada iznosila oko 28.000 dinara, a kad je franak počeo da “divlja”, rata nam je narasla na 60.000 dinara. Godinama plaćamo kredit, a kad se sve prebaci u evre, ispada da danas dugujemo nekoliko hiljada više nego što smo pozajmili u 2007. godini – očajan je Vlašić.

U Udruženju banaka Srbije podsećaju da su ti građani ipak, u vreme kada su se zaduživali, plaćali kamate na franke dva do tri odsto, dok su dužnici na evro kredite plaćali šest ili sedam odsto.

– U više navrata smo upozoravali građane da se ne zadužuju u francima, a oni nisu hteli da slušaju jer su im tada rate bile upola niže od onih na evro kredite. Oni su godinama prolazili jeftinije od onih koji su se zaduživali u evrima. I kad je franak mnogo ojačao, banke su im ipak dale mogućnost da te kredite bez naknade prebace u evre ili dinare. Čak ni tada većina to nije uradila, nego su se kockali – kaže generalni sekretar UBS Veroljub Dugalić.

Prema podacima NBS, na dan 31. avgust 2012. godine, udeo stambenih kredita u francima je iznosio 35,7 odsto, dok je 31. decembra 2011. to učešće bilo 37,8 odsto.

– U Srbiji ima između 20.000 i 22.000 satmbenih kredita u francima i ti ljudi objektivno imaju probleme. Ali njihova ljutnja nije usmerena na pravo mesto. Problem je kurs na prvom mestu i mizerno niske plate. Ni na jednu od tih kategorija banke ne utiču. I bilo bi nekorektno reagovati prema onih 70.000 građana koji su podigli kredite u evrima i godinama ih plaćali skuplje. Oni bi ispali glupi što su plaćali dva puta veću kamatu – izričit je Dugalić.

 

Izvor: Blic, 5.1.2013.