Građani u Hrvatskoj pobedili banke na sudu!

U prvostepenoj presudi stoji da banke moraju preračunati glavnicu kredita u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatu. Do novca koji je preplaćen povećavanjem kamata, građani mogu doći privatnim tužbama.

U četvrtak je sudija Radovan Dobronić na Trgovačkom sudu u Zagrebu objavio nepravosnažnu presudu u ‘Slučaju Franak’. 

Kako je sudija tokom čitanja presude bankama objasnio, povredili su kolektivna prava i interese potrošača, u ugovorima su primenili nepoštene i ništavne odredbe, nisu u potpunosti informisali potrošače, radili su suprotno Zakonu o potrošačima i Zakonu o obveznim odnosima, nisu pojedinačno pregovarali. Takođe, banke su samovoljno menjale kamatne stope, a posledica svega je neravnoteža obaveza banaka i građana (po srpskom Zakonu obligacionim odnosima član 15, jednakost uzajmnih davanja).

Tužiocu, Udruženju Potrošač, banke moraju platiti 441.875 kuna (oko 60.000 EUR) zbog sudskih troškova.

U nepravosnažnoj odluci stoji da banke moraju preračunati glavnicu kredita u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. Sud je bankama zabranio da tako više postupaju.

Na izricanju presude je 15-ak članova Udruge Franak koji su, očekivano, zadovoljni i jako dobro raspoloženi. Već su si međusobno čestitali.

Ukoliko presuda postane pravosnažna, građani neće automatski dobiti povraćaj novca. Obzirom da je sud odlučio u korist građana, oni imaju pravo pojedinačnim tužbama tražiti povraćaj preplaćenog novca.

 

Banke tužili zbog samovoljnog menjanja kamatnih stopa

Podsećamo, udruženje Potrošač tužilo je osam velikih banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitska i Sberbanke) zbog samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa i nepoštene primene valutne klauzule.

Udruženje Efektiva je 05.02.2013. takođe podnelo kolektivnu tužbu protiv banaka za ukidanje valutne klauzule u CHF kreditima, ali je nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju delova Zakona o parničnom postupku, taj proces za sada stopiran. Takođe, u ovom trenutku smo podneli oko 250 pojedinačnih tužbi zbog jednostranog povećavanja kamate i primene prodajnog kursa u otplati kredita. Do sada smo dobili oko 15-ak prvostepenih presuda u našu korist. Članovima koji žele da tuže banke po tom osnovu, UBK Efektiva obezbeđuje besplatnu pravnu pomoć.