Kako sam uništen od "švajcarca"

Ispovest novinara Mihaila Medenice o dugu za stambeni kredit. Pre 5 godina uzeo sam 60.000 chf, što je tada bilo oko 40.000 evra, a banci treba da vratim više od 100.000 evra.

Te bezrazložno optimistične 2008. godine, kada je kvadrat stana u novobeogradskim blokovima koštao malo više od para najskupljih silikonskih grudi, supruga i ja odlučili smo se za najgluplji potez u životu, koji će svakako učvrstiti naš brak u narednih 30 godina – stambeni kredit!

Po preporuci vajnih finansijskih stručnjaka, odlučili smo se za kredit u švajcarcima. I to u jednoj od “bratskih” grčkih banaka, koja se i danas u reklamama kune u poštenje i majčinski odnos prema klijentu. Uzeli smo kredit od 60.000 chf, što je tada bilo oko 40.000 evra, uz kamatu od 3,9%. Prva rata iznosila je tričavih odnosno podnošljivih 14.000 dinara. Posle nepunih 6 meseci dogurala je do 25.000, a za godinu dana doslovno se udvostručila, iako franak nije toliko rastao. U to vreme tek je počinjao da divlja u odnosu na vrednost koju je imao kada smo uzimali kredit. Kako sada stvari stoje, na kraju ćemo banci vratiti više od 100.000 evra.

Rata je u pojedinim trenucima išla do 37.000 dinara, “padala” na veselih 35.000 ili 33.000, da bi nas poslednjom obradovali jer je iznosila samo 29.000 dinara. Prosto sam se neprijatno osećao sa viškom para u ruci, ne znajući šta da radim sa njima. Ipak sam navikao da banku plaćam kao ljubavnicu, s tim što je sex zaista fenomenalan, ali samo ja “uživam” u njemu…

Pretili i urlali

Priča za sebe je pomenuti odnos prema klijentima. Ne mislim na službenike banke, koji su zaista divni, već neke druge firme koju su unajmili za “te stvari”. Dakle, ženski glas već od 5. u mesecu kreće da nas vitla na sve njima poznate brojeve telefonai obaveštava o dospeću rate. Da ne grešim dušu, i to se promenilo u poslednje vreme, pa sad, osim što su dosadne i što se više puta dnevno čujem sa njima nego sa ženom, ne prete i ne urlaju, za razliku od ranijih godina, kada sam se posle razgovora sa razgovoropađenim službenicama tresao.

Sećam se jednog od njih: “Šta vi zamišljate gospodine!? Rata Vam je u sledećih 30 godina prva i osnovna stvar na koju ćete misliti! Zašto ste uzimali kredit ako ne možete da ga otplaćujete? I kakva Vam je uopšte to firma u kojoj se ne zna kad će plata?”

I zelenaši su bolji

Pritom, reč je o kašnjenju uplate od nedelju dana, nikada nismo dozvolili sebi da nam se nagomilaju rate, jer ne bismo mogli da se izvučemo iz bule sve da prodamo bubrege, a ja založim i taštu. Uzalud sam objašnjavao da sve razumem, da prihvatam krivicu, ali da jednostavno do suprugine ili moje plate ne mogu ništa. Pomenuo sam i da, pritom, imam dvoje dece koja moraju da žive od nečega. Na njen odgovor: “Ne zanima nas, pozajmite negde i uplatite kredit da ne bismo aktivirali hipoteku”, počeo sam da urlam: “Pa jeste li vi banka ili mafija, bre!? Kako to razgovarate? Kasnim nedelju dana, godinama redovno izmirujem obaveze, nemam zaostale rate! A vi meni pretite aktiviranjem hipoteke i savetujete mi da se uzajmim! Bolje da sam se zadužio kod zelenaša, oni bi mi “samo” slomili noge, ne bi me psihički ubijali kao vi.”

Nada umire poslednja

Znači, deci ćemo, osim prezimena, ostaviti i nešto rate da isplate, nadam se, ne previše. No, nada umire poslednja, već smo u “ciljnoj ravnini” maltene, još samo 25 godina i gotovo. Da sam ubio troje, pre bih izašao sa robije, no…

Naravoučenije . u banku ni sa fantomkom! ako treba i šator, samo nikako kredit! Sada, da prodam stan, ne bih mogao da namirim banku, a kamoli da mi ostane neka crkavica za garsonjeru na periferiji.

“Zemunski klan” je mala maca

Hvala bogu, nema više urlanja preko telefona, ali svakodnevna zvanja i dalje traju! Što se kamatne stope tiče, na svako naše pitanje: “Zašto, otkad, dokad”, odgovor je bio: “Nema neregularnosti, to tako mora!” Mora, zato što nismo ispali ovce i to nam je što nam je! “Zemunski klan” je ništa naspram banaka! Uzeo sam 40.000 evra, a treba da vratim duplo nego skoro tri puta više.

Prevara s kamatom

Vremenom je banka samoinicijativno radila s kamatom šta je htela. U jednom trenutku podigla ju je do sumanutih 6,5%, da bi je tek posle intrvencije NBS, i to dve godine kasnije, spustila na 4,9%. Ipak, nije uradila kako je naložila NBS, da vrati stopu na početnih 3,9%

 

Izvor: Informer, 1.2.2013.