Predlog rešenja za CHF kredite!

Građani koji su se zadužili u francima i kojima su rate kredita čak i duplo veće, mogli bi uskoro da odahnu. NBS će za tri nedelje izneti najpovoljniji model po kome bi se rešila otplata ovih kredita

Kako saznaje Informer, jedno rešenje moglo bi da bude da se glavnica duga iz “švajcaraca” prebaci u dinare ili evre po kursu koji je važio kada je klijent uzimao kredit. To bi umanjilo dug za oko 25.000 građana koji su zeli ovakav kredit. Banke bi u tom slučaju, morale da otpišu deo pozajmice.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković istakla je da je Udruženje banaka Srbije štitilo interese samo banaka. Ona smatra da ovo udruženje nije vodilo računa o tome da će i banke imate probleme ako građani ne mogu da otplate kredite u švajcarskim francima.

Da je sve više građana koji jedva izlaze na kraj sa dugovima, naglašavaju i u Udruženju Efektiva.

– Javljaju nam se ljudi iz čitave Srbije koji su uzeli kredit u francima i pitaju za savet – ističe predsednik udruženja Dejan Gavrilović.

Kako dodaje, problem bi mogao brzo da se reši, samo ako ima dobre volje.

– Naš predlog je da se glavnica duga u francima konvertuje u dinare ili evre ali po kursu koji je važio na dan podizanja kredita.

On ističe da će, ako bude rastao broj građana koji ne mogu da plaćaju rate, i banke biti u sve većim problemima.

 

Izvor: Informer, 31.1.2013.