KBC i Alpha banka plaćaju kaznu od 5,5 miliona dinara

Narodna banka Srbije kaznila je KBC i Alpha banku u ukupnom iznosu od 5,5 miliona dinara, po prijavam klijenata, a zbog nepoštovanja odredaba Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

 

Izvor: Blic, 25.04.2012.

 
Prema saznanjima “Blic”-a, određeno je ukupno 11 novčanih kazni u visini od po 500.000 dinara, dve KBC banci, a čak devet Alfa banci.

Kazne su određene po prijavama nezadovoljnih klijenata koji su se žalili NBS, i sve se odnose na neusklađivanje kamata na stambene kredite, na šta su banke bile obavezne od 5. decembra prošle godine kada je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga stupio na snagu.

Drugim rečima, kod pomenutih klijenata, Alfa i KBC banka nisu vratile kamate na prvobitni nivo iako su ih prethodno jednostrano podizale.

Ovo su prve kazne izrečene po novom zakonu, koji članom 50 omogućava sankcije u visini od 500.000 do 800.000 dinara. Inače, KBC banka je u žižu javnosti dospela nedavno kao prva banka u Srbiji protiv koje je oštećeni klijent dobio spor na sudu zbog nezakonitog podizanja kamate na stambeni kredit.

Pravdu na sudu zbog jednostranog menjanja kamata potražilo je više od stotinu građana, a kada Apelacioni sud bude potvrdio prvu presudu, procenjuje se da bi njihovim putem moglo poći još nekoliko hiljada oštećenih.

NBS će tromesečno obaveštavati javnost o tome koje su banke i lizing kompanije prekršile zakon i kolike kazne su im po tom osnovu određene.