Klijenti nisu potpisivali anekse iz straha od prevare

Članak preuzet iz dnevnih novina “24 sata”.

 

Autor: I. Jovanović 15.12.2011.

 

„Kada su mi menjali maržu, nisu me ni zvali, a sada neću ni ja njima potpisati aneks, a ionako ne znam da li krije neku zamku”, kaže za „24 sata” Ilija Marković (33), pravnik iz Beograda. Na sličan način je postupila većina građana. Sačekali su datum stupanja na snagu Zakona za zaštitu korisnika finansijskih usluga ne potpisavši anekse koje su banke morale da im pošalju.

PROMENA – I do nas su doprele informacije da većina građana nije potpisala anekse. Banke jesu bile u obavezi da vrate marže na nivo sa početka potpisivanja ugovora, ali neke su pokušale da kroz anekse opet uvedu varijabilni deo kamate koji neće samo zavisiti od kretanja euribora ili libora. Većina banaka je bila veoma korektna i vrlo je jasno stavila do znanja na koji će se način i kako ubuduće obračunavati kamate – kaže za „24 sata” Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva”.
 
Ipak, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da je pozivanje građana da potpisuju anekse bilo veoma neodgovorno.
– Banke su bile u obavezi da šalju anekse jer je tako zakon nalagao i bilo je logično da kada vam već neko pošalje aneks, vi dođete u banku i potpišete ugovor – zaključuje Dugalić.
 
U Udruženju „Efektiva” kažu da je strah građana logičan.
– Neke banke koje bi eventualno pokušale da ignorišu Zakon o zaštiti korisnika svakako bi bile u problemu, ali ako se na to odluče, uvek je bolje da nemaju potpis klijenta na tom papiru – zaključuje Gavrilović.
 
U bankama s kojima smo kontaktirali nam je rečeno da su građani dolazili u zadovoljavajućem broju i da nije bilo razloga za suprotno jer su ugovori bili fer i transparentni.
– Promenljiva kamata je u ugovorima definisana kao zbir referentne kamate, odnosno euribora, repo stope ili belibora i fiksne margine. Pošto smo i pre donošenja novog zakona poslovali u skladu s njegovim odredbama kojima se reguliše pitanje kamatnih stopa, na naše poslovanje ove odredbe neće imati uticaja – kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke.
I u Folks banci kažu da je svim klijentima kojima je u toku otplate kredita povećan fiksni deo kamatne stope još pre stupanja na snagu novog zakona vraćen taj deo kamatne stope na isti nivo koji je ugovoren sa klijentom.
– Odziv klijenat je bio dobar. Ukoliko klijent nije u mogućnosti da dođe, neće biti oštećen u pogledu svojih prava – kažu u Pireus banci.

 

Banke nudile i reprograme
TRIK – U oktobru je nekoliko banaka nudilo reprograme postojećih kredita jer su znale da će stupanjem zakona na snagu 5. decembra morati da vrate kamate na stari nivo. Dakle, smanjivali su trenutne kamate na nivo koji će biti ipak već od onoga koji je klijentu sledovao od 5. decembra. Na sreću, građani nisu potpisivali ni ove ponude, kaže Gavrilović.