Kolektivna nemoć potrošača!

Prilog o našoj kolektivnoj tužbi iz emisije Potrošački savetnik emitovane 11.11.2014.

Visoki trgovački sud u Zagrebu je delimično potvrdio prvostepenu presudu protiv banaka koju je doneo niži sud na osnovu prve kolektivne tužbe protiv banaka u Hrvatskoj. Ovom presudom postaje sve izvesnije da će banke svojim klijentima u Hrvatskoj morati da vrate deo novca koji im je nezakonito naplaćen. Dok se u Hrvatskoj sudski proces privodi kraju posle manje od dve godine kod nas praktično nije ni počeo i ako je udruženje bankarskih klijenata Efektiva odavno podnelo kolektivnu tužbu protiv banaka.

Kako predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović kaže:

„Naša tužba je podneta još u februaru 2013. godine, prošlo je godinu i po dana do zakazivanja prvog ročišta zato što se Prvi osnovni sud kome smo predali tužbu proglasio nenadležnim. Zatim je tužba otišla na Privredni sud koji se takođe oglasio nenadležnim i zatim je Vrhovni kasacioni sud vratio predmet Prvom osnovnom sudu“.

Klijentima banaka, ali i ostalim potrošačima u Srbiji ne ide na ruku novi Zakon o zaštiti potrošača. Njime je praktično ukinuta mogućnost da se pred redovnim sudovima pokrene postupak za zaštitu kolektivnih interesa potrošača. Po novom Zakonu ministarstvo trgovine je nadležno da procenjuje da li je došlo do povrede kolektivnih interesa, a postupak se pokreće kada ministarstvo oceni da je došlo do povrede kolektivnog interesa potrošača. U praksi ovo znači da će kolektivna zaštita potrošača zavisiti od diskrecionih odluka službenika u ministarstvu trgovine. Problematično je i to što građani neće moći da budu strane u sporu, već će to moći samo da budu tužena strana i predstavnici udruženja potrošača.

Građani u praksi zbog ovog neće moći da imaju adekvatan uvid u tok spora. Zakonski je onemogućeno da naši građani imaju efikasne načine da zaštite svoje kolektivne interese kao što to mogu da učine građani Sjedinjenih američkihDržava već decenijama. Ostaje nejasno zašto naši zakonodavci ne žele da daju našim građanima da mogu putem suda da nateraju neodgovorne kompanije da isplate višemilionske nadoknade zbog kršenja prava potrošača ili drugih zakona. Dok se to ne omogući naši potrošači će biti nezaštićeni i nemoćni pred velikim kompanijama za razliku od stanovnika Evropske Unije i Sjedinjenih Država.