Muke ujedinile zadužene u švajcarcima!

Evropski parlamentarci će uskoro upoznati probleme sa kojima se suočavaju klijenti koji otplaćuju kredite u švajcarskim francima, među kojima su i građani Srbije.

– Na nedavno održanoj konferenciji predstavnika 22 zemlje oštećenih građana korisnika kredita u francima na Kipru, doneta je odluka o formiranju evropske organizacije za zaštitu potrošača – kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja „Efektiva”.

Procenjuje se da više od pola miliona klijenata u centralnoj i istočnoj Evropi otplaćuje ove zajmove. U Srbiji ih je 22.000. Sve ih muči isto: Jačanje franka!
Kod nas je i dodatna muka to što su pojedine banke pre donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga decembra 2011. neopravdano povećavale kamatne stope. Zato su u nekim slučajevima rate tokom otplate bile gotovo duplo veće. Mnogi od njih su i tužili banke po tom osnovu, a prve pravosnažne presude su već donete u korist klijenata.

Ova internacionalna organizacija će se prvenstveno baviti kreditima u francima, kao i drugim problemima sa kojim se klijenti susreću kada posluju sa bankama u Evropi. Skup na Kipru je trajao pet dana. Zaključci će biti objavljeni u publikaciji koja će biti dostavljena Evropskom parlamentu.

Marko Vasić, koordinator Udruženja, kaže da je taj skup bio zapravo istorijski.

– Shvatili smo da su se klijenti sa Balkana bolje organizovali. Tamo smo čuli i veliki problem sa kojim se susreću građani Velike Britanije. Pošto je u Britaniji to bilo zabranjeno, oni su masovno uzimali kredite u francima na Kipru, kada su letovali, i sada su zapali teškoće, jer ne mogu da vraćaju kredite. Ne samo da su im banke oduzele nekretnine koje su kupili na Kipru, već planiraju i da im plene imovinu u Engleskoj i novac iz penzionih fondova – ukazuje za „Blic” Vasić.

Klijenti sa Balkana su bolje organizovani, to je postalo jasno na Kipru. A saznali smo i da su Britanci masovno podizali kredite u francima na Kipru, i da ih sad stižu nevolje. (Marko Vasić)

Nemogućnost da se izbore sa bankama preko nacionalnih zakonodavstava naterala je dužnike da se okupe u međunarodno udruženje i pokušaju preko institucija EU. (Dejan Gavrilović)

 

Izvor: Blic, 11.12.2014.