Kreditiranje bez kamate

Islamske banke izluđuju bankare na Zapadu. Izbegavaju kamate a posluju rekordno!

 

Izvor: Index.hr

 

“MUSLIMANSKE banke posluju u skladu sa šerijatskim načelima, a to znači iskreno, pošteno i odgovorno”, rekao je u razgovoru za ugledni belgijski list “La Libre Belbique”, Mohamed Boulif, konsultant belgijskog predstavništva islamske banke Chaabi pokušavajući objasniti fenomen uzleta islamskih banaka.

Rast od 18 posto u godinu dana oduševljava Međunarodni monetarni fond, no banke na Zapadu izluđuje pomisao da 350 banaka u 80 zemalja sveta raspolažu s milijardom dolara i to na način da se izbegavaju kamate.

Transparentnost u svakom pogledu

“Naše su banke i društveno su odgovorne, jer se ne bave finansiranjem, niti u bilo kom pogledu učestvuju u proizvodnji i distribuciji alkohola, opojnih droga, pornografije, prostitucije, igara na sreću, duvana, medija i medijskih programa i filmova koji promoviraju nasilje, perverziju i nemoral, kao ni oružje niti bilo šta drugo za što je nauka utvrdila da šteti čoveku”, objašnjava Boulif  dodajući da su upravo ti postulati doveli do dugogodišnje stabilnosti i velikog rasta broja klijenata.

Fenomen islamskih banaka širi se Evropom posebno u državama gde je dosta imigranata, a banke na Zapadu posebno “izluđuje” činjenica da te islamske banke uvek tačno i precizno daju podatke u šta se investira novac štediša.

Kako zapravo to funkcioniše?

Kako u stvari posluju Islamske banke. Naime, zabranjeno je uzimati ili plaćati kamate, a špekulacije su tabu teme i toga zapravo nema.

Kada uzimate “običan” poslovni kredit u banci za recimo, novu trgovinu tada će vam banka bez obzira na to imate li dovoljno mušterija i ako poslujete s gubicima, naplatiti kamate i tražiti povraćaj kredita kroz rate, što znači da banke bez obzira na sve, moraju imati dobit bez obzira što ste vi direktno u gubitku.

Kod islamskih banaka to je drugačije odnosno dobit na taj način nije dozvoljena već se radi pravedna raspodela rizika.