Veliki troškovi prate stambene kredite

Za uzimanje stambenog kredita od 15.000 evra građani moraju da plate još 1.700 evra troškova za razne druge troškove, objavila je Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva”.

Kako se navodi u saopštenju, ta računica je dobijena na osnovu odgovora banaka o uslovima za stambeni kredit od 15.000 evra, za stan koji košta 30.000 evra, sa rokom otplate od 10 godina, prenosi Beta.

Za taj kredit potrebna je platiti overu založne izjave kod notara oko  200 evra, premiju osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK) oko 450 evra, proviziju za obradu zahteva kod NKOSK 30 evra, trošak upisa založnog prava 20.000 dinara (oko 165 evra) i osiguranje nepokretnosti 360 evra.

Na taj trošak treba dodati još plaćanje overe založne izjave 60 evra, procene vrednosti nekretnine 300 evra, vađenja lista nepokretnosti 10 evra i obrade kreditnog zahteva kod banke, koji nije obaveza svugde od 75 do 150 evra.

“Stambeni kredit od 15.000 evra će na kraju korisnika ukupno koštati još oko 6.000 evra, koliko će platiti redovne kamate, koju su banke ponudile po stopi od oko 7,2 odsto godišnje”, piše u saopštenju “Efektive”.

To udruženje je postavilo pitanje zašto bankama nije u interesu da stambeni krediti budu jeftiniji, a primetan je rast marži koje banke uračunavaju u cenu tih kredita.

Navodi se da je ta marža u nekim bankama oko sedam odsto, na koju se dodaje vrednost Euribora, koja je sada minimalna i iznosi nešto manje od 0,2 odsto.

Kako ističe “Efektiva”, klijent mora računati i na mogućnost da  vrednost Euribora poraste, čime bi se znatno uvećala mesečna rata pozajmice i ukupna kamata koju na kraju plati korisnik kredita.