NBS uzvraća udarac!

Nakon obrasca za pokretanje prekršajnog postupka protiv guvernera NBS gospođe Tabaković, kojeg smo postavili na našoj Facebook stranici, a koja se tiče ne pružanja informacija u skladu sa Zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, u elektronsko sanduče Efektive je stiglo nekoliko stotina odgovora koje je NBS uputila građanima.

Dakle, krajem januara i početkom februara smo na Facebook stranicu Efektive postavili obrasce Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, u kojima smo tražili da nam NBS dostavi informacije o zaduživanju banaka u CHF valuti od 2006. na ovamo, kao i informaciju o imenu autora (ili više njih) Saopštenja NBS objavljenog u dnevnom licu BLIC dana 7.9.2013. pod nazivom “Da li Efektiva plaća klijentima ako izgube na sudu?” (link:  http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/403871/NBS-Da-li-Efektiva-placa-klijentima-ako-izgube-na-sudu).

Na prvi Zahtev NBS je odgovorila uopšteno kratkom objavom na svom sajtu, što se ne smatra poštovanjem zakonskih odredbi u tom delu, dok na drugi Zahtev nikada nije odgovoreno. Do sinoć…

Zbog ne odgovaranja na pomenute Zahteve, a zbog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, juče smo na Facebook stranicu postavili obrazac za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornog lica NBS.

Da je to imalo efekta, i da u NBS pomno prate naš sajt i Facebook stranicu, potvrđuje činjenica da je NBS sinoć, u periodu od svega nekoliko sati, poslala nekoliko stotina mejlova na adrese građana koji su uputili ove Zahteve. U tim odgovorima mejl adresa Efektive je stavljana u kopiju, tako da smo do sinoć (poslednji mejl nam je stigao oko 01:15 iza ponoći) dobili nekoliko stotina ovih odgovora.

Šta to govori? Prvo, kao što smo već rekli, u NBS pomno prate naše aktivnosti, čitajući redovno naš sajt i Facebook stranicu. Zatim, slanje Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i pokretanje prekršajnog postuka su naterali NBS da konačno radi svoj posao, tj građanima pruži odgovore koji se od NBS traže. Naravno, odgovori nisu zadovoljili suštinu, već samo formu, ali svakako ćemo u narednim danima slati nove zahteve sa preciziranim pitanjima.

U pripremi je obrazac krivične prijave protiv NN lica, koja se tiče pomenutog Saopštenja NBS objavljenog u BLIC-u, gde su građani zapravo ODGOVARANI da ne podnose tužbe protiv banaka, uz sugerisanje da se ti sporovi mogu izgubiti. Godinu i po dana nakon tog Saopštenja, svedoci smo činjenice da NBS priznaje da je ponašanje banaka u delu jednostranog povećavanja kamatnih stopa bilo nezakonito. Postavlja se onda pitanje: Šta je bila suština Saopštenja iz septembra 2013, ko je njegov autor i nalogodavac, i šta je time hteo da postigne? Mi znamo deo dogovora: Autor je hteo da zaštiti banke od podnošenja novih tužbi, čime se stavio na stranu vršioca krivičnog dela. Ono što ne znamo, a verujemo da će istraga utvrditi, je ko su nalogodavac i autor tog sramnog Saopštenja.

Dakle, ako godinama upozoravamo javnost da je jednostrano podizanje kamata bilo nezakonito, a na to NBS prvo ne reaguje, pa reaguje neobavezujućom preporukom BAN 02, zatim Saopštenjem štiti banke, pa na kraju priznaje nezakonitost, ko nam garantuje da NBS za godinu ili dve, neće na isti način reagovati i po pitanju valutne klauzule u CHF. Proces je skoro identičan: NBS brani zakonitost ovih ugovora, zatim donosi bezveznu preporuku, a najnovijim modelima rešenja (4 predložena modela) zapravo opet sugeriše da su ovi ugovori zakoniti te da banke trpe teret ako se građani odluče za neki od modela.

Na kraju, izvinjavamo se dotičnom gospodinu Gojku Bjelanoviću (zaposleni NBS), koji je po ovlašćenju guvernera sinoć do kasno (01:15 iza ponoći) morao da odgovara na Zahteve građana, spašavajući tako gospođu Tabaković velikog broja prekršajnih prijava. Nije lako sedeti do kasno za računarom i raditi svoj posao (ovo je prekovremeni rad svakako), a nadamo se da je tokom sedenja imao prilike da se relaksira jednim od onih masažera što su kupljeni, te da mu je tako napor ipak bio bar malo olakšan. Poštovani Gojko, imaćete ovih dana još posla, ali znajte da ste Vi jedan od retkih u NBS koji je svoju platu, i prekovremeni dodatak, pošteno zaradio.