Novi Zakon o zateznoj kamati

 Najskuplje dugovanja u dinarima. Od utorka je na snazi Zakon o zateznoj kamati, koji je konačno i u Srbiji pojednostavio obračun “kaznenih poena”. Tako će od srede svima koji prekorače rokove plaćanja, pre svega prema državi, biti zaračunato i kaznenih 19,25 odsto godišnje kamate. Kašnjenje plaćanja u evrima, dužnike košta 8,75 odsto, dok je, čini se, najisplativije dugovati u dolarima koji nose najniže penale od 8,13 odsto.

Zakon predviđa da je zatezna kamata u visini referentne kamatne stope NBS, koja je trenutno 11,25 odsto, uvećanoj za osam procentnih poena. Za isti procenat se uvećavaju i kamatne stope stranih centralnih banaka, kod dugovanja u drugim valutama. Ovo je upravo razlog što su među najnižim stopama zateznih kamata one za švajcarske franke, američki dolar, japanski jen…

NBS zatezne stope objavljuje svakodnevno, a menjaju se u zavisnosti od promene referentne kamatne stope. Njen iznos u Srbiji zavisi od kretanja inflacije. Kad NBS očekuje veći skok cena, podiže i ovu kamatnu stopu. A svaka takva promena, menja i konačni račun dužnika.

Neplaćena obaveza od 100.000 dinara tako bi dužnika, po trenutnim stopama, godišnje koštala 19.250 dinara. Da ovaj iznos duguje u evrima, platio bi 77,3 evra kamate, odnosno 8.750 dinara po važećem kursu. Još je povoljnije dugovati u američkoj valuti. Jer, 94,8 dolara kamate staje 8.121 dinar. Vrlo blizu je i iznos zatezne kamate u švajcarskim francima: 86,88 franaka, što je 8.130 dinara.Ne isplati se mnogo dugovati u rubljama. Kamata na njih je 16,25 odsto, a na našem primeru znači kaznu od 16.250 dinara.

NE VAŽI ZA BANKE

ZATEZNU kamatu na svojoj koži osetiće svi koji duguju Poreskoj upravi, javnim komunalnim preduzećima, ali i firme međusobno. Ove stope neće se primenjivati jedino na dugovanja kod kojih je to regulisano nekim drugim zakonom, poput bankarskih kredita, gde su redovne kamatne stope više od ovih zateznih.

 

Izvor: Novosti, 25.12.2012.