Todoriću 5 miliona za zaštitu potrošača

Da li će čovek, koji je godinama poznat kao politički analitičar, uspeti da započne novu eru u zaštiti potrošača? Ako bude uspešan, kao što je bio uspešan u brzini registracije svoje organizacije i brzini dobijanja novca od projekta, verujemo da hoće.

Predsednik Centra za novu politiku Vladimir Todorić, u javnosti poznat kao politički analitičar, dobio je pet miliona dinara na državnom konkursu za zaštitu potrošača, iako je organizaciju za tu delatnost registrovao pre manje od mesec dana. Osim toga, ovaj konkurs izazvao je revolt organizacija potrošača, koje traže da se on poništi, tvrdeći da je nereguralan.

Todorić je novac na konkursu Ministarstva trgovine za projekat pod nazivom “Potrošačko savetovalište”, za region Beograda, u konkurenciji nekoliko potrošačkih organizacija, koje se tim poslom bave godinama. Pritom, udruženje za zaštitu potrošača registrovao je svega dva dana pred istek konkursa.

Predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović tvrdi da u izboru Todorićeve organizacije postoje brojne sumnjive okolnosti.

– Todorić je rešenje o evidentiranju u ministarstvu trgovine dobio 28. novembra, a 30. je bio rok za dostavu konkursne dokumentacije. Uspeo je da projekat preda bez jedne potvrde Poreske uprave, pa mu je neko 3. decembra taj dokument ubacio u projekat kako bi ga komisija prihvatila kao validan – ističe Gavrilović.

U regularnost izbora Todorićeve organizacije sumnja Aleksandar Korać iz Udruženja potrošača Kikinda.

– U APR nam je bilo potrebno skoro mesec dana da se registrujemo kao organizacija za zaštitu potrošača, a za za evidentiranje u Ministarstvu trgovine još toliko. Radi se o obimnoj dokumentaciji i rokovima koji traju po 15 dana, pa je apsolutno nemoguće da Todorić sve to završi bukvalno preko noći – navodi Korać.

S druge strane, Vladimir Todorić tvrdi da u izboru njegove organizacije nema ničeg spornog.

– Zbog čega je čudno što sam za dva dana završio registraciju u ministarstvu?! Te nezadovoljne organizacije samo hoće da naprave cirkus. Pa oni uzimaju 32 miliona dinara, da bi podizali slušalicu i onda rekli da su nekog potrošača zaštitili, a u životu ni jednu tužbu nisu pokrenuli – ističe Todorić.

Osim izbora todorićeve organizacije, pojedine potrošačke organizacije tvrde da je konkurs bio neregularan, jer se Ministarstvo trgovine nije držalo uslova koje je samo propisalo. Sagovornici Informera kao najdiskutabilniju ističu odluku konkursne komisije da se u poslednjem trenutku novac za beogradski region dodeli dvema organizacijama, iako je konkursom bilo predviđeno da sredstva dobije samo jedna.

Edina Popov dodaje da je konkurs ličio na nagađanje na pijaci i da će zbog toga ova organizacija uputiti tužbu na račun komisije:

– U listi vrednovanja Centar za novu politiku je imao bod više od Centra za zaštitu potrošača, a kada se Vera Vida (iz CEPS-a) usprotivila, Ministarstvo je promenilo mišljenje i objavilo konačnu rang listu na kojoj obe organizacije imaju isti broj bodova. Tako su kajmak, skoro pa bratski podelili – ističe Popova.

Ministarstvo: Niko se nije žalio

Državni sekretar Ministarstva trgovine Tatjana Matić kaže da se nijedna organizacija potrošača nije žalila na odluke konkursne komisije, a da je odluka da novac dobiju dva udruženja doneta jer je reč o sličnim projektima.

– Imajući u vidu komplementarnost aktivnosti navedenih u predlozima programa CNP-a i CEPS-a, identičan broj bodova kojim su vrednovana oba projekta i to što postoji veliki broj potencijalnih korisnika na teritoriji Beograda, izvršena je podela aktivnosti i sredstava između ova dva učesnika – objašnjava Matićeva.

 

Izvor: Informer, 22.12.2012.