Obaranje CHF klauzule u BIH

Prvostepena presuda Opštinskog suda u Mostaru u tužbi protiv “Hypo Alpe Adria banke”, koju su pokrenuli korisnici kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima, nedavno je za više od 10.000 takvih slučajeva nagovestila kraj višegodišnje agonije. Prema izjavama advokatskog tima koji zastupa klijente, u presudi jasno stoji da banka nije imala pravo obračunavati otplatu kredita po kursu na dan plaćanja, nego po onom na dan sklapanja ugovora, piše Avaz.

Pravno lice

Marica Glibić, vođa ekspertskog tima koji vodi tužbe protiv ove banke, ističe da je Sud potvrdio njihovo stajalište da banka nije smela obračunavati kamatnu stopu promenjivom maržom, nego samo u onom delu koliko se menjao libor.

– Nismo dobili saglasnost klijenta da komentarišemo presudu, ali najbitnije je da je Sud potvrdio navode iz našeg tužbenog zahteva da nije valutna klauzula mogla biti ugovorena kao i da nisu uredno obračunate kamate – kazala je Glibić.

Ona je dalje navela da poziva sve klijente koje zastupa, ali i one koji do sada nisu pokrenuli tužbe, da to učine jer je jedino sudska zaštita ono što je u ovom trenutku bitno za njih, ali i za banku.

Plaćanje rata

Ova, inače prva ovakva presuda u Federaciji BiH, ističu iz Udruženja “Franak”, koje okuplja prevarene korisnike kredita, potvrda je stajališta svih njih da ih je ova banka godinama pljačkala. Kemal Duraković, član ovog udruženja, kaže da mu je lakše nakon ove presude te da će od narednog meseca on lično plaćati ratu onakvu kakva je bila na dan sklapanja ugovora u maju 2006. godine.

– Godinama sam bio primoran plaćati rate od tri-četiri hiljade maraka, ali samo iz razloga da mi banka ne bi dirala žirante i da ne bi pokrenula hipoteku, ali to od danas, definitivno, neću raditi – istakao je Duraković, za Avaz.

S druge strane, presudu u “Hypo Alpe Adria banci” tumače ne svoj način i tvrde da je ona zapravo donesena u njihovu korist.

– U sličnim predmetima sudovi su već zauzeli stav da je postupanje naše banke bilo u skladu sa zakonom, što je potvrdila i ova presuda u korist banke. Zadovoljni smo njome. Već smo rešili brojne individualne slučajeve na obostrano zadovoljstvo i klijenata i banke – saopšteno je iz banke.