Obaveštenje za javnost

Nakon učestalih istupa glasnogovornika banaka koji nude razna rešenja, uglavnom u ime korisnika kredita, obratili smo se ovim obaveštenjem svim većim pisanim medijima. Iz ovog teksta je proistekao članak objavljen na sajtu B92.

 

Poštovani,

Smatramo potrebom i našom obavezom da se obratimo gradjanima ove zemlje kako bi na jasan način obrazložili ciljeve naših aktivnosti i u isto vreme demantovali nagadjanja raznih bankarskih stručnjaka i onih koji zastupaju interese banaka.

Ovih dana je aktivna medijska kampanja u kojoj se javnost spinuje inoformacijom kako korisnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima (CHF), žele da im država subvencioniše otplatu kredita, i na taj način stavi dodatni teret na pleća poreskih dužnika. To rade glasnogovornici banaka, iako nikada, nijedan korisnik ovih kredita to nije javno izneo. Radi se to iz potrebe da se korisnici kredita medjusobno podele i na taj način ublaži ili uspori akcija koju smo mi pokrenuli, a to je privlačenje pažnje javnosti na problem koji imaju svi kreditni dužnici po „domaćim bankama“, a koji se ogleda u nezakonitom podizanju marži.

Želimo da gradjani znaju, da predloge za rešenje kredita u CHF dajemo isključivo mi sami i  da nam u tom smislu, nisu potrebni bankarski „experti“, niti predlozi onih koji rade u interesu banaka. Želimo da gradjani shvate, da onaj ko priziva takvo rešenje, radi to samo radi interesa onih koje zastupa, jer potajno želi da delimični teret otplate ovih kredita prebaci na državna jasla, koja su, po njivoj proceni, u ovom trenutku sigurnija za naplatu.

Korisnici kredita u CHF, kao i oni sa EUR kreditima, su svesno prihvatili kursnu neizvesnost, ali nikako nisu prihvatili da banke ostvaruju extra profite podizanjem marži po kreditima, iako je Libor padao. Da sve nije bilo u skladu sa dobrim poslovnim običajima, potvrdjuje i novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji bankama nalaže da sve kamate, tj marže vrate na početni nivo, tj na nivo prilikom isplate kredita.

Želimo da gradjane obavestimo da neke od banaka nude razne Anekse po kreditima koji nisu u skladu sa novim Zakonom, i na taj način žele da izbegnu njegovu primenu, koja im očigledno ne odgovara. Nude Anekse koji u stvari predstavljaju REPROGRAM postojećeg kredita, sa izmenama bitnih elemenata ugovora o kreditu, što nije predmet primene Zakona, već pokušaj legalizacije uvećanja kamatnih stopa. Gradjani takodje treba da znaju, da nisu u obavezi da bilo šta potpišu, jer ako bankama nisu bili potrebni da potpišu Anekse kojima su svojevoljno dizale marže, onda nisu ni sada, kada moraju postupiti po Zakonu.

Pozivamo sve koji imaju nedoumice, sve one koje banke „odličnim“ ponudama obmanjuju da potpišu nešto što će im kasnije ići na štetu, sve koji se ne razumeju dovoljno u svoja prava, a obavezu banaka, da nam se jave kako bi dobili stručni i pravni savet u vezi sa primenom novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kako svojim sadašnjim potpisom ne bi dodatno otežali svoju poziciju u budućnosti i kako bi im dali instrukcije na koji način mogu da zaštite svoja prava, grupno ili pojedinačno, pred nadležnim organima ove zemlje.

Nadamo se da ćete razumeti da je ovo borba za prava svih bankarskih klijenata, bilo sa kreditima u CHF ili EUR, da u njoj treba da budemo složni, i da od nje nećemo odustati dokle god se banke ne odreknu mogućnosti da dodatno i mimo ugovora zaradjuju na muci svih nas.