UBK EFEKTIVA u medijima (članak na sajtu B92)

“BANKE NEZAKONITO PODIŽU MARŽE”

Beograd — Udruženje bankarskih klijenata (UBK) skrenulo je pažnju da neke banke odvlače pažnju javnosti sa nezakonitog podizanja marži banaka na zajmove građanima.

UBK navodi da neke domaće banke traže da država subvencioniše otplatu kredita koji su indeksirani u švajcarskim francima.

“Korisnici kredita u švajcarskim francima, kao i oni sa kreditima u evrima, svesno su prihvatili kursnu neizvesnost, ali nikako nisu prihvatili da banke ostvaruju ekstra profite podizanjem marži po kreditima”, smatra UBK.

Da sve nije bilo u skladu sa dobrim poslovnim običajima, potvrđuje i novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji bankama nalaže da sve kamate, odnosno, marže vrate na početni nivo, prilikom isplate kredita, podsetio je UBK.

“Radi se to iz potrebe da se korisnici kredita medjusobno podele i na taj način ublaži ili uspori akcija koju smo mi pokrenuli, a to je privlačenje pažnje javnosti na problem koji imaju svi kreditni dužnici po ‘domaćim bankama’, a koji se ogleda u nezakonitom podizanju marži”, smatra UBK.

UBK je ukazao da neke od banaka nude razne anekse po kreditima koji nisu u skladu sa novim Zakonom, i na taj način žele da izbegnu njegovu primenu, koja im očigledno ne odgovara, navodeći da banke nude anekse koji u stvari predstavljaju reprogram postojećeg kredita, sa izmeanama bitnih elemenata ugovora o kreditu, što nije predmet primene Zakona, već pokušaj legalizacije uvećanja kamatnih stopa.

Građani takođe treba da znaju da nisu u obavezi da bilo šta potpišu, jer ako bankama nisu bili potrebni da potpišu anekse kojima su svojevoljno dizale marže, onda nisu ni sada, kada moraju postupiti po Zakonu”, poručuje UBK.

UBK je pozvao sve građane koji imaju nedoumice ili ne razumeju dovoljno koja su njihova prava, a koje obaveze banaka, da se jave tom Udruženju kako bi dobili stručni i pravni savet u vezi sa primenom novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.