Pedeset klijenata tužilo banke zbog većih rata

U Srbiji će uskoro biti pokrenuta prva kolektivna tužba protiv devet banaka, zbog jednostranog menjanja kamatnih stopa i primene zateznih kamata, saznaje Blic.

 

Miloš Vasić ima stambeni kredit od 150.000 chf kod Pireus banke. Jedan je od pedesetak građana koji su do sada podigli tužbu jer im je banka nezakonito povećavala kamatnu stopu, obrazlažući taj potez poslovnom politikom. Traži da mu banka retroaktivno vrati novac od povećanja kamate. Suma nije mala, oko 5.000 evra.

Svakog dana, putem Udruženja Efektiva, neki novi klijent boreći se za svoja prava podnese tužbu.

– Potrebna je masovnost i istrajnost da se izborimo za svoja prava koja su nam bila narušena, jer kad sud vidi da ima puno ljudi, klijenata banaka koji su se žalili i dobili banke na sudu, onda bi moglo Sudsko veće da zauzme jedinstven stav i da preseče bespotrebne postupke u budućnosti. Tako bi olakšali i bankama i nama. Čekamo i potez države i NBs da promene odnos prema ovome – kaže Vasić.

Ista priča je i M.V. klijenta Hypo banke.

– Samo tražim da mi vrate novac koji su nezakonito prisvojili. Zbog poslovne politike menjali su mi kamatne stope tokom otplate, i to maržu, iako je Libor padao. Umesto da mi rate budu manje, one su mi bile sve veće – ogorčen je M.V.

Krediti u švajcarskim francima, i to stambeni, nose sa sobom dva problema. Prvi je enormni skok kursa franka u odnosu na dinar u periodu od 2007 i 2008. Tada su banke te kredite naročito nudile, tako da danas, kada se kurs udvostručio, neko kome je na početku rata bila 20.000 dinara, sada plaća duplo – 40.000 dinara. drugi problem se odnosi na jednostranu promenu kamatnih stopa, a banke su koristile pad vrednosti Libora i na osnovu toga povećavale svoju maržu ili jednostavno uvećavale ukupnu kamatu na kredit.

– To je u suprotnosti sa nekoliko članova Zakona o obligacionim odnosima, koji propisuju jednakost uzajamnih davanja ugovornih strana, kao i odredivost ugovorne obaveze. Mi svoja prava znamo – ističe M.V.

Upravo po tom osnovu je doneseno pet prvostepenih presuda protiv banka koje su jednostranom odlukom menjale ugovorenu kamatu.

UBK Efektiva je odskoro registrovana organizacija potrošača, što je i zakonski uslov da bi mogla da podnese kolektivnu tužbu protiv banaka.

– Spremamo se za podnošenje prve kolektivne tužbe u istoriji srpskog pravosuđa, a tužbe će biti zbog jednostranog menjanja kamata i primene nezakonitih kamatnih stopa na kreditima u docnji – kažu u Udruženju Efektiva.

Banke su legalno radile

Banke u Srbiji su 2007. i 2008. odobrile veliki portfolio kredita u švajcarskim francima. Ali su sve banke nakon stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga 5. decembra 2011. vratile kamatne stope kredita na nivo koji je važio prilikom odobravanja kredita. Banke su morale da poštuju Zakon i to su i uradile. Neki klijenti nisu zadovoljni i traže da im se retroaktivno isplati novac. Nekoliko banaka je dospelo pred sud, a jedna od njih je i Pireus banka. verujemo da će sud presuditi da je ono što je banka uradila legalno, a dalje ne možemo da komentarišemo – kaže za Blic Neoklis Neoukleus, predsednik Izvršnog odbora Pireus banke.

 

Izvor: Blic, 17.11.2012.