Protest ispred NBS!

Povodom jasne poruke da Narodna banka Srbije neće posredovati u rešavanju problema građana koji su se zadužili u švajcarskim francima i trenutno imaju probleme u otplati ovih kredita, Udruženje bankarskih klijenata Efektiva će od NBS i resornog ministarstva jos jednom zatražiti sistemsko rešenje ovog problema. Udruženje koje je, inače, ponudilo nekoliko rešenja problema kredita u CHF, tim povodom organizuje protest gradjana koji su podigli ove kredite, čije su rate 2,5 puta veće nego što su bile na početku, čiji je glavni dug sa otplatom raste i koji više ne mogu da ih otplaćuju. Protest je zakazan u subotu u 12 sati u Nemanjinoj ulici, ispred zgrade NBS, kod parka Manjež.

Udruženje Efektiva poziva sve gradjane koji imaju ove kredite, ali i one koji smatraju da se problem 22.000 dužnika mora rešavati sistemski i po ugledu na druge zemlje, da se u subotu odazovu u sto većem broju i pokažu svoj stav.

Takođe, ukazujemo na činjenicu da se predlozima naših rešenja za ove kredite ne zadire u džepove poreskih obveznika Srbije, niti se traži bilo kakvo novčano dotiranje od strane države, već isključivo rešavanje problema na relaciji banka-klijent uz aktivno posredovanje države, koja mora brinuti o svojim građanima. Rešenje ovog problema može zaustaviti ili bar smanjiti neke negativne procese u društvu, a može pomoći rastu potrošnje i povećanju naplaćenih poreza. S druge strane, indolentno ponašanje države može prouzrokovati lančane probleme, a to su pad potrošnje, smanjivanje naplaćenih poreza, pad cena nekretnina kao i povećanje nezaposlenosti, uz moguće velike subvencije koje bi putem Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK) država morala da isplaćuje bankama u slučaju aktiviranja velikog broja hipoteka.

Napominjemo da se danas borimo za kredite u francima, a sutra će to možda biti krediti u evrima!