Prvo ročište po kolektivnoj tužbi!

Danas je, nakon godinu i po dana, održano prvo ročište po kolektivnoj tužbi koju smo podneli u februraru prošle godine.

Po očekivanju, advokati koji brane tri banke (Hypo, Pireus i Eurobank) su od suda tražili da odbaci tužbu iz razloga jer je Ustavni sud prošle godine ukinuo nekoliko članova Zakona o parničnom postupku koji su procesno regulisali pitanje kolektivnih sporova. Takođe, advokati banke su tražili da se vrednost spora poveća (mi smo opredelili na 10.000 din), kako bi nas, po našem mišljenju, doveli u situaciju da platimo ogromnu sudsku taksu i na taj način eventualno sami odustanemo od daljeg postupka.

Advokat Vojin Biljić, koji zastupa Udruženje Efektiva, je argumentovano izneo naše stavove zašto bi tužba morala da opstane, tj da se proces nastavi, i u tom smislu je pomenuo presude Vrhovnog suda Austrije, presudu po kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj itd. Takođe, napomenuo je i da je nakon ukidanja spornih članova ZPP-a pravni okvir u Srbiji identičan onom u Hrvatskoj, te da bi po toj logici proces morao biti nastavljen.

Sudija je odredila rok od 8 dana kada će odlučiti da li se tužba odbacuje ili nastavlja, i o tome će pisanim putem obavestiti strane u postupku. Čim se to desi, mi ćemo obavestiti javnost.