Raste broj nenaplativih kredita!

Raste broj spornih kredita koje banke ne mogu da naplate. Prema saznanjima “Blica”, iako postoji mogućnost da se takvim potraživanjima trguje, kupoprodaja je zamrla, jer je cena koja može da se postigne izuzetno niska, svega 10 odsto od vrednosti spornog potraživanja.

Konkretno to znači da banka koja ima sporni kredit u iznosu od 10.000 evra, a koji ne može da naplati i želi da ga proda na tržištu može da dobije svega 1.000 evra. Ili tek deseti deo onoga što je dala. Bankari koji ne mogu da prodaju ova potraživanja pribegavaju njihovim celokupnim otpisom u knjigama.

Ukupan nivo problematičnih kredita u Srbiji iznosi velikih 18,6 odsto. Na početku 2012. bio je 20,4 odsto. Ovo smanjenje posledica je otpisa, prodaje potraživanja, ali i restrukturiranja zajmova, odnosno produženja rokova otplate klijentima. Ali kako nam je potvrđeno, u prvom kvartalu ove godine očekuje se njihov ponovni rast.

– Glavni problem zašto nema veće prodaje nenaplativih kredita je neadekvatna cena. Sve zavisi od mogućnosti apsorpcije gubitka, odnosno koliki gubitak želite da pretrpite kada prodate ova potraživanja. Zato banke veoma često kada neko ponudi izuzetno nisku cenu ove zajmove “zadrži” u poslovnim knjigama i čekamo priliku za prodaju – kaže za “Blic” Makarije Aurelio, direktor Strateškog planiranja u Unikredit grupi.

Nenaplativi zajmovi postali su veliki problem ne samo privredi već i bankama. Ono što je činjenica da cenu loših zajmova plaćaju i dobri klijenti kroz visoke kamatne stope.

Kako je “Blic” objavio stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, kod onih banaka koji imaju visok procenta nenanplativih kredita biće skuplji. Naime, premija osiguranja koja iznosi od 1,5 od 3,5 odsto trebala bi kod ovih banaka da bude veća.