Sastanak u NBS

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva poručilo je danas da pozdravlja spremnost NBS na razgovor, ali i da traže agilniju ulogu centralne banke u rešavanju svih problema gradjana, nastalih zbog naglog skoka švajcarskog franka.

“Postoji za sada dobra volja da konačno rešenje podrazumeva konverziju kredita iz franka u evro, ali trenutno nema saglasnosti oko pariteta koji bi bio primenjen”, saopštila je Efektiva nakon jučerassnjeg sastanka sa viceguvernernom NBS Đorđem Jevtićem i njegovim saradnicima u prostorijama centralne banke.

Na sastanku su, kako piše u saopštenju, ponovljeni stavovi tog udruženja o potrebi konverzije tih kredita u evro, ali po paritetu koji je važio na dan isplate svakog kredita, uz ostavljanje mogućnosti da oni korisnici koji žele da ostanu u francima, da im se omogući smanjivanje kamate, tamo gde je to moguće.

Efektiva je pozdravila spremnost NBS na razgovor, kao i poslednje izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali su poručili da ipak traže agilniju ulogu centralne bake u rešavanju svih problema koje gradjani imaju sa bankama, uz uvažavanje sudske prakse.

“Krajnji je moment, i rekli smo to na sastanku, da banke pristupe realnom dogovoru u rešavanju svih nagomilanih problema, kako bi se izbegao veliki broj sudskih sporova u kojima se traži ponisstavanje štetnih ugovora. To svakako bankama u nekoj daljoj fazi ne ide u prilog, jer učvršćivanjem sudske prakse u tom delu, gubi se mogućnost za dogovor”, zaključuje Efektiva.

Izvor: Tanjug