Tuže banke zbog kredita u švajcarcima

U Hrvatskoj podignuta najveća kolektivna tužba protiv osam banka. Dva udruženja pokušaće da dokažu nepoštenu primenu valutne klauzule u švajcarskim francima, kao i primenu ugovora o promenljivoj kamatnoj stopi.

Izvor: RTS, 5.4.2012.

 

Udruženja Potrošač i Franak podnela su do sada najveću kolektivnu tužbu u Hrvatskoj protiv osam banaka. Udruženja će pokušati da dokažu nedopuštenu i nepoštenu primenu valutne klauzule u švajcarskim francima, kao i primenu ugovora o promenljivoj kamatnoj stopi, javlja HRT.

Tužba je zasnovana na Zakonu o zaštiti potrošača, a traži se da se utvrdi da li su banke povredile pojedinačni kolektivni interes potrošača tako što su sklapale ugovore koji u jednom delu imaju nepoštene odredbe, rekla je advokat Nikol Kvjatkovski u ime udruženja Franak.

Više od 75.000 građana Hrvatske ima stambeni kredit u francima, a rate kredita do sada su se povećale i do 35 odsto.

Internet portal indeh.hr navodi da je reč o najvećoj kolektivnoj tužbi za čiju je pripremu i doradu udruženje Franak okupilo više pravnih i ekonomskih stručnjaka, kako bi se što bolje izborilo za zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom, ne samo onima u švajcarskim francima, nego i u evrima.

Tužba je podignuta protiv Zagrebačke Banke, Privredne Banke Zagreb, Erste & Steiermärkische banke, Rajffajzenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Banke, OTP Banke, Sosijete Ženeral – Splitske banke i Volksbanke.

“Verujemo da ćemo dobiti presudu u našu korist. Previše je netransparentnih i neujednačenih primera bankarskog poslovanja koji ukazuju na nepravilnosti u poštovanju prava građana korisnika kredita”, rekla je Kvjatkovski.

 

Udruženje Efektiva se sa istom idejom obratilo Organizacijama potrošača u Srbiji (konkretno NOPS I APOS), ali ni jedno od njih nije bilo zainteresovano čak ni da nam konkretno odgovori na predlog. Toliko o našim Organizacijama potrošača koje sa bave “zaštitom potrošača”.