Ustavni sud ukinuo kolektivnu tužbu!

Na sednici koja je održana dana 23.05.2013. Ustavni sud je, između ostalog, proglasio neustavnim članove od 494. do 505. Zakona o parničnom postupku (ZPP), kojima je bila regulisana mogućnost pokretanja kolektivnih tužbi.

UBK Efektiva je jedino udruženje na ovom prostoru koje je pokrenulo kolektivnu tužbu za zaštitu interesa potrošača, i to radi ukidanja valutne klauzule CHF kredita. Tužbu smo podneli 5.2.2013. i do ovog trenutka nismo od suda dobili odgovore banaka na našu tužbu. Ono što znamo je da se prvi osnovni sud, kome smo tužbu predali, oglasio nenadležnim te je naš predmet upućen Privrednom sudu u Beogradu. Isto tako, do današnjeg dana nismo dobili nikakvo obaveštenje u vezi toga niti nam je zakazano prvo ročište.

Nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju instituta kolektivnih tužbi, i dalje očekujemo zakazivanje prvog ročišta po našoj tužbi, obzirom da smo je podneli u trenutku kada je ZPP bio na snazi sa odredbama koje su poništene.

S druge strane, smatramo da Zakon o zaštiti potrošača i dalje dozvoljava podnošenje kolektivne tužbe, te ćemo u narednom periodu razmotriti mogućnost pokretanja novih sporova, a u ovom trenutku razmatramo mogućnost i pokretanja krivičnih prijava protiv banaka zbog povećavanja kamata.

U svakom slučaju, očekujemo i od nadležnih institucija da se oglase po pitanju odluke Ustavnog suda i da urede pitanje kolektivnih tužbi izmenama ZPP-a, kako Srbija ne bi bila zemlja koja teži ulasku u EU a nema mogućnost sudske zaštite kolektivnih interesa potrošača.

Takođe, bilo bi neophodno da Ustavni sud pruži objašnjenja za ovakvu svoju odluku, kojom je zaštita potrošača vraćena deceniju unazad, a bilo bi veoma zanimljivo da javnost sazna na osnovu čijeg zahteva je ovo pitanje uopšte i razmatrano. Očekujemo i bar deklarativnu podršku ostalih udruženja potrošača iz Srbije, iako ni jedno od njih nikada ranije nije ni probalo da iskoristi mogućnost kolektivne zaštite prava potrošača te ovim ukidanjem i nisu na nekom gubitku.

Podsećamo da su kolege iz Udruge Franak iz Hrvatske pokrenule kolektivni spor protiv banaka zbog ugovaranja CHF kredita i povećavanja kamata i da su do sada imali nekoliko ročišta pred nadležnim sudom u Zagrebu.

ZAJEDNO SMO JAČI!