Zašto ne produženje roka, zašto ne grejs period

Ovih dana se po medijima nameće, kao već dogovoreno rešenje za kredite u CHF valuti, mogućnost produženja roka otplate kredita, kao i korišćenje grejs perioda. Očito je da ovi predlozi dolaze iz izvora bliskih bankarskom sektoru, koji snagom moći, pokušava da nametne ova rešenja kao jedina logična i moguća. U nastavku ćemo pokazati zašto ova rešenja neće dugoročno pomoći većini korisnika CHF kredita.

Uzimamo za primer kredit od 80.000 chf koji je podignut 2008. godine, na rok od 30 godina (360 meseci) i kamatom od 4,5%, gde je mesečna rata oko 400 chf. Ostatak duga u ovom trenutku, nakon 5 godina otplate je oko 73.000 chf. U jednoj mesečnoj rati kredita od 400 chf, udeo kamate u ovom trenutku je oko 270 chf a udeo glavnice oko 130 chf.

Korišćenje grejs perioda podrazumeva da korisnik plaća samo kamatu, što je u ovom primeru smanjenje mesečne obaveze za oko 1/3, što nekome možda i može biti od pomoći. Treba uzeti u obzir da glavnica kredita za vreme grejs perioda miruje, tj ne otplaćuje se, pa korisnik nakon isteka grejs perioda, u slučaju da se rok otplate produži za period korišćenja istog, nastavlja sa otplatom iste mesečne obaveze od 400 chf. U slučaju da se rok otplate kredita ne produžava, rata kredita nakon isteka grejs perioda će biti nešto veća. Naravno, sve uplate tokom grejsa su čist “ćar” banke, te ove uplate samo kamate povećavaju ukupan iznos kamate koji se na kraju plati banci na ime korišćenja kredita.

U slučaju samo produženja roka otplate, u ovom slučaju bi to značilo da bi se rata kredita smanjila za 30 chf u slučaju da se kredit produži za otplaćenih 5 godina, na novih 360 meseci. Da li je to dugoročno rešenje problema? Naravno da nije, naročito kada se uzme u obzir da i produženje roka otplate podrazumeva povećanje ukupne kamate koja se na kraju plati banci.

Dakle, apsolutno je jasno zašto se ova rešenja nameću ovih dana i odakle dolaze.

Udruženje Efektiva se zalaže za pronalaženje rešenja na temelju načela jednakosti uzajamnih davanja Zakona o obligacionim odnosima. To rešenje bi podrazumevalo da se na bazi realne vrednosti otplaćenog kredita dođe do ostatka glavnice duga koji bi bio osetno manji nego što je on po planu otpkate kredita. Manja glavnica podrazumeva i manji mesečni anuitet, a to će očito dovesti do rasterećenja u plaćanju dužnika ovih kredita.

Takođe, insistiramo da se reši i problem jednostranog i nezakonitog povećanja kamata u ovim kreditima. Kada znamo da se u nekim slučajevima radi o iznosima i od po nekoliko hiljada franaka, jasno je da i rešenje ovog dela problema može značajno pomoći korisnicima CHF kredita u otplati dugovanja.

 

UBK EFEKTIVA!