Zašto neke banke nisu plasirale kredite u francima?

Postavili smo nekoliko pitanja o kreditima u švajcarskim francima Societe Generale banci, a na njih je odgovorio gospodin Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora banke.

Po nekim našim informacijama, Societe Generale banka u Srbiji nije imala u ponudi kredite u CHF valuti, da li je to tačno i ako jeste, zašto ih Vaša banka nikada nije uvrstila u svoju ponudu?

Societe Generale banka Srbija opredelila se za odobravanje kredita sa valutnom klauzulom indeksiranih isključivo u evrima. U trenutku kada su krediti u švajcarskim francima bili dominantni vid zaduživanja na tržištu stambenih kredita, svakako da je i Societe Generale Srbija razmotrila mogućnost uvođenja takvog finansiranja u svoju ponudu, ali smo odlučili da to ne činimo, uprkos činjenici da je, u tom trenutku, takva odluka nepovoljno uticala na tržišno učešće, a shodno tome i profit Societe Generale banke.

Kada smo donosili takvu odluku, imali smo u vidu interese svojih klijenata i krenuli smo od toga da je ekonomija Srbije, kao zemlje koja teži Evropskoj Uniji, vezana za evro, kao i kretanje cena, čak i zarade onih građana čija su primanja vezana za devize… Građani Srbije najvećim delom i štede u evrima. Iako se jedan deo građana opredelio, pre svega zbog nešto nižih kamata, za kredite indeksirane u CHF, procenili smo rizik koji takvo kreditiranje nosi, kao i upozorenja guvernera centralnih banaka više evropskih zemalja i Narodne banke Srbije, i Societe Generale Srbija nije u svoju ponudu uvrstila kredite indeksirane u ovoj valuti.

Pored toga, Societe Generale u Srbiji uživa punu podršku svoje matice, kao deo bankarske grupacije koja je značajna na svetskom nivou, koja sene odražava samo u dostupnosti povoljnih izvora finansiranja, već i u dostupnosti informacija, tzv “know-how”, odnosno prenosu znanja iz određenih oblasti. Na osnovu analiza iz tog perioda, bilo je jako teško predvideti kretanje CHF u odnosu na druge valute za naredni period, što je samo po sebi nosilo veliki rizik, i procenili smo da bi takav vid kreditiranja bio previše nesiguran za korisnike, što svakako ne ide u korist ni banci.

Podsećanja radi, Vlada Republike Srbije nije odobravala subvencije za kredite indeksirane u CHF, a premija osiguranja koju je Nacionalna korporacija naplaćivala za osiguranje komercijalnih stambenih kredita indeksiranih u CHF bila je viša od premije kod kredita koji su vezani za evropsku valutu.

Kao što je poznato, sa razvojem svetske ekonomske krize došlo je značajnog rasta vrednosti švajcarskog franka prema evru, što je kao direktnu posledicu imalo uvećanje rata kredita indeksiranih u CHF. Time se pokazalo da su sva gore navedena upozorenja bila i te kako opravdana, kao i naša odluka da ne ulazimo u taj segment tržišta

 

Vaša banka nikada nije posezala za povećanjem kamata na kreditima u otplati, kako su to činile druge banke, pravdajući se povećanjem troškova poslovanja, izvora finansiranja itd. Zašto Vaša banka to nije uradila?

Što se tiče izmena kamate tokom period otplate, Societe Generale je poštovala pravila dobre poslovne prakse i pre donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, u skladu sa svojom poslovnom politikom. Kao i danas, odobravali smo kredite sa fiksnom kamatom, koja se nije menjala tokom celog period otplate, ili sa promenljivom, koja je, kao i sada, sadržala fiksnu marginu i promenljivu baznu stopu (euribor ili belibor) čija vrednost je zvanični podatak. Kamata se menjala samo u delu koji se odnosi na baznu stopu, dok je tzv. margina banke ostajala ista tokom celog perioda otplate. Po nama, s obzirom na to da su klijenti na svojoj koži osećali posledice npr. rasta euribora, jedini korektan način poslovanja je da oni osete i pozitivne posledice pada vrednosti ove bazne stope.